Ion IVAN
Ion IVAN
Ion IVAN
1975
S-a intamplat ca anul 1975 sa fie catastrofal pentru invatamantul superior dambovitean si nu numai. Buboiul se infectase asa de mult incat a spart si a improscat intreaga societate cu imputiciunea urat mirositoare, care curgea parca fara a se mai opri. Intotdeauna exista doua grupuri. Cand este echilibru lucrurile merg cat de cat rezonabil. Fiecare grup trage spuza pe turta lui. Cand insa un grup devine mai puternic, cauta sa preia controlul, sufocandu-l pe celalalt. Dar nici acela nu se lasa mai prejos, aparand luptele intestine, care miroase a autodistrugere. Concret:
- la admiterea in facultate era bataia pestelui
- cine organiza admiterea era marele boss
- cine facea subiectele era ales de mareleboss
- amplasarea candidatilor speciali era apanajul si mai marelui boss
- corectarea tezelor speciale erau date unor corector speciali care mai faceau si completari
- acordarea notelor si concilierile nu erau toate la fel, muritorii urmand o traiectorie, iar alesii o cu totul alta
- calitatea de student se obtineaprin concurs dar si prin asa-zisul concurs
- toata lumea era fericita
- maestii de ceremonii aveau apartamente pe Dionisie Lupu si nu numai
- lumea speciala pasa in Spania lui franco sau Portugalia lui salazar fara a avea noi acolo ambasade
- doamnele purtau bijuterii mai ceva de cum poarta cocalarii pe plaja azi
- toti cei care erau in cercul restrans isi plateau cotizatiile la partid pe un an de zile, ostentativ
- incaltarile celor implicatii erau la comanda in fabrica, din box pentru manusi
- tupeul lor era nemasurat.
Dar ceva n-a mai mers si in loc rectorul de atunci sa spele rufele in familie, a zis sa vina militia si procuratura. Si au venit. Au urmat arestari. Au urmat sanctiuni pentru trepaduserime. Multi si-au pus cenusa in cap, facand pe nevinovatii desi realitatea era alta. Au iesit la iveala mizerii dintre cele mai groaznice legate de:
- sali cu candidati fotbalisti
- copii de membri CC al PCR care au intrat pe nedrept
- teze insemnate
- acordare de note aiurea prin controlul dublei corectari
- vanzarea de subiecte complete si la pachet
- blanurile doamnelor si costumele domnilor, faceau diferenta
- dictarea solutiilor in anumite sali
- deja erau panateni si zei, diferentele fiind inimaginabile intre persoane de aceeasi varsta
- inlocuiri de teze din fisete
- si cate si mai cate.
Ce explicatie exista pentru cei multi din catedre cu probe de concurs care acaparati de meditatii si nu numai, ezitau in a elabora teze de doctorat, ceea ce a facut ca multi de acolo sa iasa la pensie asistenti sau lectori universitari. Ei se distingeau prin modul in care ii vedeau pe cei din jur, vorbind despre cele peste 50 de camasi albe, despre echipamentele speciale pentru a merge pe partie iarna, despre cat de ocupati erau de nu aveau cum sa mearga si la munci agricole cu vulgul, intrucat pentru ei se gaseau tot timpul activitati pe langa casa, ba o prognoza, ba un contract, ba o participare la Snagov la elaborarea de documente programatice pentru tovarasuL.
Bulgarele se rostogolea si se parea ca nu se mai opreste. Totusi, dovezile erau cutremuratoare si urcau si urcau, iar cand s-a ajuns foarte-foarte sus, s-a pus punct si s-a dat pagina, pentru a se incepe un alt capitol. S-a mers si sanctionari si pentru prima data un consiliu l-a sanctionat pe colegul lor, intai-statatorul in ale institutiei, cel care trebuia sa vegheze a nu se ajunge unde s-a ajuns. Se cam plimba personagiul si se credea ca e in afara jocului. S-a inselat. Pestele de la coada s-a imputit dar de la cap a fost curatat. Chiar la parnaie a fost luat un celebru personaj care avea tot felul de documente care in final s-au dovedit salvatoare si provocatoare de autodenunturi, la niveluri ametitoare in lumea politica de atunci, pentru odrasle ce terminasera facultati admisi fiind in mod fraudulos. Se zice in folclor, ca au fost anulate diplome. Adevarul este ca multi au scos carbuni cu mana altora, iar mainile s-au fript, proprietarii lor patimind al dracului de greu, desi papusarii se plimbau semeti pe culoare sau pe Magheru liberi ca paserile cerului.
Toata lumea credea ca s-a invatat ceva. N-a fost sa fie. In continuare au existat abonati la facut subiecte. In continuare industria meditatiilor a prosperat. In continuare s-au vazut teze cvatuple, care mai semn pe teza nu aveau cum sa fie, candidata fiind chiar din Scornicesti... Desi s-a zis ca au fost perfectionate procedurile, nu s-a gasit o explicatie la faptul ca dupa un examen dur de admitere, rata poerderilor la anul intai era nepermis de mare. Dar introducerea subiectelor grila, considerata solutia magica a bulversat si mai mult selectia, desi s-a clamat lansarea obiectivitatii maxime. Un candidat care a dat solutiile folosind un zar jucat sub banca a obtinut undeva la nota 7 si un pic la economie sau geografie intr-o sala de la Moxa. Hazos, nu?
A aparut o alta categorie de profitori, cu manusi albe, eleganti. Cei care faceau pe traficantii de influenta. Pana si un portar se lauda ca are resurse de a influenta un concurs. Lua banii. Daca tanarul candidat intra pe fortele lui, era OK, ramanea cu banii, daca nu, dadea banii inapoi zicand ca nu s-a putut. Altii aveau liste de a obtine cu cateva ore mai inainte notele la desigilarea tezelor. Calcula medii, faceau estimari si fiind siguri ca tanarul intra, contactau familia, vorbeau de un punctaj insuficient si de posibilitatea de a imbunatati acel punctaj, daca. Si familia disperata, plusa, tanarul intra pe meritul lui si toata lumea era multumita. Tot asa s-au dezvoltat si artificiile legate de baremul pe subiecte si de structura subiectelor. La matematica se luau exercitii rezolvate in manual, dar dificile. Numai alesii stiau de o astfel de abordare. Un astfel de subiect avea sa zicem 3 puncte, care faceau diferenta. La economie se dadea ceva din documente si subiectul cu pricina era de un punct, iar cele 4 intrebari erau de cate doua puncte fiecare. Neavizatii scriau ca disperatii multe pagini la primul puct si primeau punctul iar la cele patru acumulau pitin. Avizatii scriau ce si cat trebuie si obtineau maximum. daca mai era si o problema si chichirezul era in cerc absolut intim, clar ca cei ce trebuiau sa intre, intrau. Arta, nu altceva.
A fost intr-un an o situayie iesita din comun. Un candidat tot reclama ca este nedreptatit. Ca el a facut la matematica si nu este punctat corect. S-a ajuns cu jalbele pana la cc alpcr si acolo s-au reanalizat tezele si asa era. Bietul candidat oferise solutiile la matematica chiar pe prima pagina, foarte inghesuite, iar corectorii dadeau paginile cautand solutii si negasindu-le oferareau zero puncte. Realitatea fiind dura, s-a lasat cu sanctiuni si se zvonea ca profesoara OP care asigura politic managementul procesului de reevaluare, gresise si platise, printr-o sanctiune. Gurile rele barfeau cum ca textele fusesera adaugate ulterior de o alta mana. Folclorul este foarte bogat si de aceea aici basmele populare, legendele si doinele au alinat durerile dar si imaginatia poporului in vremuri de restriste.
Mult mai tarziu au aparut tot felul de ghiduri de admitere, tot felul de materiale ajutatoare, elaborate exact de cei care erau si in comisii de concurs, sub intelepte coordonari ale unor capetenii din management care nu prea aveau apasare pe matematica sau pe economie sau pe geografie, dar tronau in calitate de coautori.
Revolutia a adus noi paradigme, iar eliminarea admiterii in anul 2011 a adus o cu totul alta abordare a selectiei. A adus mare saracie si o redistribuire a veniturilor acest mod de a accepta pe tineri ca studenti si s-a vorbit de proteste, de mii de proteste, lucrurile ramanand tot asa. Din ratiuni superioare se vorbeste de reluarea admiterii. Scaderea numarului de candidati pe fondul scaderii natalitatii, aduce noi probleme, cu mult mai complexe, legate chiar de supravietuirea universitatilor. Are balta peste.
Anul 1975 a fost numai un moment al manifestarii dezechilibrelor pentru ca tentatiile sunt foarte mari si este greu pentru un parinte sa reziste unei ispite, oricat de vertical se considera el, atunci cand i se flutura sansa de a-si vedea odrasla intrata la o facultate din cele cu punctaje minime astronomice, mai ales daca respectiva odrasla nu si-a prea batut capul cu invatatura si mai ales daca are in cap intiparita ideea ca familia este in stare fix si de a asigura un succes la un pret bun, usor de platit, chiar in vremuri pure, comuniste. Ce a fost inainte este usor de imaginat mai ales ca in ASE se sustineau probe de matematica si de economie, atat in forma scrisa cat si in forma orala. Ce s-a intamplat dupa 1975, stiind ca minunile nu tin mai mult de trei zile, este de asemenea, usor de imaginat. Romanul s-a nascut poet, asa ca si in conditii de supersupraveghere s-au gasit solutii salvatoare. Totul este numai un story intrucat nu exista dovezi si tocmai de aceea este greu de aratat cu degetul. Totusi anul 1975 a existat si toate evenimentele trebuie interpretate corect. Ce a fost inainte de 1975? Ce a urmat anului 1975? Oricum in popor exista proverbul ca naravul din fire n-are lecuire asa ca mergand pe fir imaginatia are toate sansele sa mearga fara oprelisti spre orice ipoteze, care mai de care mai bizare, mai indraznete si mai neostoite. daca lasam reporterii necopti ai televiziunilor de azi sa intrebe cum va simtiti? sau altele asemena, fix in 1975 ar fi fost numai evenimente de presa, ca si azi. Numai ca atunci a intervenit o procuratura eficienta si o militie adevarata si a curatat organismul bolnav, cat de cat. Dupa aceea tacerea s-a asternut si oamenii si-au vazut de treaba in liniste. Unii au plecat la parnaie, unii au fost dati afara din invatamant, lucrand in comert, la magazinul Obor sau tot asa. Dupa revolutie unii au revenit in ASE ca victime ale comunismului. Asa e viata, data naibii.
| |